ABV Környezetbiztonság-technika Kft. isoaqap

ABV Környezetbiztonság-technika Kft.
Vegyi ABV védelem - COLPRO sátor - Pneumatikus ABV kollektív védelmi sátor
Katasztrófa, árvíz, vegyi, abv védelem, mentesítési, kitelepítési eszközök

Honvédelem - Vegyi ABV védelem

COLPRO SÁTOR

Speciális anyagból készült pneumatikus ABV kollektív védelmi sátor

Colpro sátor

Veszélyhelyzeti beavatkozás során, amikor a reakcióidő kulcsfontosságú, nélkülözhetetlenek az olyan könnyen szállítható berendezések, amelyek gyorsan üzembe helyezhetőek, moduláris felépítésűek és sokoldalúan használhatók.

A pneumatikus (sűrített levegős) technológia valószínűleg az egyetlen, amely megfelelő előre elkészített szerkezeteket, ugyanakkor megfelelő védelmet is tud biztosítani tábori kórházak, sátorvárosok, raktárak, vezetési pontok, kollektív védelmi létesítmények (óvóhelysátrak) stb. számára.

Pneumatikus ABV kollektív védelmi sátor egyedi jellemzői:

Speciális alapanyagának és kialakításának köszönhetően ez a sátor kifejezetten a vegyi-, biológiai illetve radioaktív szennyezések elleni védelem jegyében készült.

Alkalmas váratlan támadások illetve katasztrófahelyzetek vagy súlyos ipari balesetek esetén a szennyezés által veszélyeztetett személyi állomány, dolgozók vagy érintett lakosság gyors, hatékony kollektív védelmének kialakítására.

Előnyei a flexibilitás, könnyű szállíthatóság, gyors telepíthetőség és a megbízható védőképesség.

Alkalmazható tiszta vagy szennyezett terepen, a kollektív védelmen kívül vezetési pontnak, raktárnak, illetve bármely más, a sátrakra vonatkozó általános részben már ismertetett célokra.

Mivel a felépítése megegyezik ABV Technika által forgalmazott többi pneumatikus sátráéval, továbbra is igaz, hogy nagyobb rendszerek, sátorvárosok elemeként is beépíthető. Az általános részben ismertetett tulajdonságok (méret, csatlakozások, kiegészítők) ugyanúgy igazak illetve alkalmazhatóak.

Pneumatikus ABV kollektív védelmi sátor speciális tulajdonságai:

  • Új típusú boltíveket kapott a belső tér növelése érdekében
  • Felfújás során automatikusan veszi fel az alakját
  • Az agresszív anyagok áthatolása ellen védett és teljesen légtömör az alkalmazott belső túlnyomásnak köszönhetően
  • Új légzsilipet kapott a ki- és belépés szennyezésmentes biztosítása érdekében
  • A belső tér különböző nyomású szekciókra lett felosztva
  • Beépített csatlakozásokkal rendelkezik a világító rendszer, a fűtő/légkondicionáló modul, a szűrő/szellőző rendszer és más kiegészítők egyidejű csatlakoztathatósága érdekében.
  • Speciális kiegészítő opciókkal rendelkezik (cipőtisztító, mentesítő ill. Wc-egység)

Kifejezetten a NATO STANAG2895-ben előírt szélsőséges klimatikus viszonyok közötti működésre lett tervezve, a szabványban foglaltaknak mindenben megfelel.

A teljes sátor összesen 11 felfújható elemből áll, két szűrő/túlnyomás-biztosító berendezésből, egy légkondicionáló egységből és az elektromos rendszerből.

A sátor borításának alapanyaga a katonai szabványoknak megfelelően vegyi, biológiai és nukleáris/radiológiai szennyezésekkel szemben ellenálló, tűzálló, infravörös sugárzással szemben ellenálló és minimális az önsúlya. A vonatkozó előírásoknak való megfelelőséget igazoló teszteket a hollandiai TNO Prins Mauritius Intézet végezte el, amely a NATO hivatalos minősítő laboratóriuma Európában.

légtömören záródó ajtók
Kilinccsel ellátott, légtömören záródó ajtók
A sátor első és hátulsó oldalán légzsilipek alakíthatóak ki.
Szabadalmaztatott kialakítású pneumatikus záróelemek lettek beépítve kifejezetten azzal a céllal, hogy védőöltözetet viselő, mozgásukban korlátozott személyek is könnyen tudják alkalmazni.

A kialakításnak köszönhetően az ajtóelemek a belső túlnyomás miatt gyakorlatilag önműködően becsukódnak, az ajtóperemek érintkezésével pedig légtömör zárást biztosítanak.

Erős szél esetén külön egy beépített fém kilincs gondoskodik arról, hogy az ajtók zártsága biztosított maradjon.

A sátor fel van szerelve mobil WC-egységgel is, amit a sátor "toalet"-szekciójában kell elhelyezni. 20 literes tárolókapacitású, fertőtlenítő és szagtalanító hatású vegyi anyaggal feltöltött, könnyen és higiénikusan kezelhető, üríthető. Kettős módon használható: vészhelyzetben vegyi anyaggal feltöltve "mobil WC" üzemmódban, illetve ha elvezető rendszer kiépítésére is van lehetőség, akkor normál vízöblítéses módban.

Vízelvezető egység Mobil WC egység Vegyi tartály
Vízelvezető egység
Mobil WC egység
Vegyi tartály

Lábbeli-tisztító egység
Lábbeli-tisztító egység

5000 literes butil-tartály
Szennyezett hulladékvíz
vagy tiszta víz tárolására
is alkalmas 5000 literes
butil-tartály

A sátorhoz csatlakoztatható egy kétlépcsős, komplex mentesítő modul is.

Mielőtt a feltételezetten szennyezett terepről a személyek belépnek a mentesítő modulba, egy speciális lábbeli-tisztítóval a védőcsizmákon összegyűlt durva szennyezés (elsősorban szennyezett sár) eltávolítható.

Az első lépcsős mentesítő egység azt feltételezi, hogy a személyek szennyezett védőruhában léptek be. A belépő nyílás zipzárral zárható, a mentesítő folyadék a zuhanykabinban egy polietilén alapra épített fémkeretből áramlik 7 db beépített sprinkleren keresztül.

A sprinkler-rendszer tisztavizes hálózatra illetve oldat bekeverővel is ellátott vízmelegítő egységre is csatlakoztatható. A szennyezett víz a modul alján összegyűlik, beépített búvárszivattyúval kiszivattyúzható és hulladékvíz-gyűjtőben összegyűjthető. A kabin alapterülete 1,2x1,2 m.

Ezt követően a mentesített személy védőruhában továbbhalad a vetkőzőbe, ahol levetkőzik, és a második mentesítő modulban immár ruha nélkül megfürdik (ezzel átlépett a "szennyezett" térfélről a "tiszta" térfélre).

A modul felépítése teljesen megegyezik az elsőével, a zuhany azonban két lépcsőben érkezik: először egy szappanoldatos mosás, majd tiszta víz formájában. Az alkalmazott kiegészítők, méretek, stb ugyanazok, mint az előző zuhanynál.

ABV levegőszűrő berendezés

ABV levegőszűrő berendezés

A légszűrő berendezés úgy lett kifejlesztve, hogy nagy hatékonysággal eltávolítsa a szennyezett levegőben előforduló gáz/gőz állapotú vegyi szennyezőket, a biológiai kórokozókat illetve a porszennyezőket, aeroszolokat (pl. radioaktív aeroszol-szennyezés).

Működése kétlépcsős:
A beáramló levegő először egy porszűrőn halad át a durva porszennyezés elsődleges leválasztása érdekében, majd egy kompozit szűrőre jut, ami a fent említett finomszennyezőket hivatott kiszűrni.

ABV levegőszűrő rajz
Az ABV levegőszűrő berendezés sematikus rajza

A finomszűrő hatékonysága részecske szűrőként 99.997%, gázok/gőzök esetén minimum 99.995% a tesztek alapján.
A megtisztított levegő ezután flexibilis csővezetéken továbbhalad, és szennyezett körülmények között ez táplálja tisztított levegővel a légkondicionáló egységet is.

fel

COLPRO sátor - vegyi ABV védelem
Honvédelem, katasztrófavédelem - pneumatikus ABV kollektív védelmi sátor