ABV Környezetbiztonság-technika Kft. isoaqap

ABV Környezetbiztonság-technika Kft.
Vegyi ABV védelem - COLPRO sátor - Pneumatikus ABV kollektív védelmi sátor
Katasztrófa, árvíz, vegyi, abv védelem, mentesítési, kitelepítési eszközök

Honvédelem - Vegyi ABV védelem

COLPRO SÁTOR

Speciális anyagból készült pneumatikus ABV kollektív védelmi sátor

Colpro sátor

Veszélyhelyzeti beavatkozás során, amikor a reakcióidõ kulcsfontosságú, nélkülözhetetlenek az olyan könnyen szállítható berendezések, amelyek gyorsan üzembe helyezhetõek, moduláris felépítésûek és sokoldalúan használhatók.

A pneumatikus (sûrített levegõs) technológia valószínûleg az egyetlen, amely megfelelõ elõre elkészített szerkezeteket, ugyanakkor megfelelõ védelmet is tud biztosítani tábori kórházak, sátorvárosok, raktárak, vezetési pontok, kollektív védelmi létesítmények (óvóhelysátrak) stb. számára.

Pneumatikus ABV kollektív védelmi sátor egyedi jellemzõi:

Speciális alapanyagának és kialakításának köszönhetõen ez a sátor kifejezetten a vegyi-, biológiai illetve radioaktív szennyezések elleni védelem jegyében készült.

Alkalmas váratlan támadások illetve katasztrófahelyzetek vagy súlyos ipari balesetek esetén a szennyezés által veszélyeztetett személyi állomány, dolgozók vagy érintett lakosság gyors, hatékony kollektív védelmének kialakítására.

Elõnyei a flexibilitás, könnyû szállíthatóság, gyors telepíthetõség és a megbízható védõképesség.

Alkalmazható tiszta vagy szennyezett terepen, a kollektív védelmen kívül vezetési pontnak, raktárnak, illetve bármely más, a sátrakra vonatkozó általános részben már ismertetett célokra.

Mivel a felépítése megegyezik ABV Technika által forgalmazott többi pneumatikus sátráéval, továbbra is igaz, hogy nagyobb rendszerek, sátorvárosok elemeként is beépíthetõ. Az általános részben ismertetett tulajdonságok (méret, csatlakozások, kiegészítõk) ugyanúgy igazak illetve alkalmazhatóak.

Pneumatikus ABV kollektív védelmi sátor speciális tulajdonságai:

  • Új típusú boltíveket kapott a belsõ tér növelése érdekében
  • Felfújás során automatikusan veszi fel az alakját
  • Az agresszív anyagok áthatolása ellen védett és teljesen légtömör az alkalmazott belsõ túlnyomásnak köszönhetõen
  • Új légzsilipet kapott a ki- és belépés szennyezésmentes biztosítása érdekében
  • A belsõ tér különbözõ nyomású szekciókra lett felosztva
  • Beépített csatlakozásokkal rendelkezik a világító rendszer, a fûtõ/légkondicionáló modul, a szûrõ/szellõzõ rendszer és más kiegészítõk egyidejû csatlakoztathatósága érdekében.
  • Speciális kiegészítõ opciókkal rendelkezik (cipõtisztító, mentesítõ ill. Wc-egység)

Kifejezetten a NATO STANAG2895-ben elõírt szélsõséges klimatikus viszonyok közötti mûködésre lett tervezve, a szabványban foglaltaknak mindenben megfelel.

A teljes sátor összesen 11 felfújható elembõl áll, két szûrõ/túlnyomás-biztosító berendezésbõl, egy légkondicionáló egységbõl és az elektromos rendszerbõl.

A sátor borításának alapanyaga a katonai szabványoknak megfelelõen vegyi, biológiai és nukleáris/radiológiai szennyezésekkel szemben ellenálló, tûzálló, infravörös sugárzással szemben ellenálló és minimális az önsúlya. A vonatkozó elõírásoknak való megfelelõséget igazoló teszteket a hollandiai TNO Prins Mauritius Intézet végezte el, amely a NATO hivatalos minõsítõ laboratóriuma Európában.

légtömören záródó ajtók
Kilinccsel ellátott, légtömören záródó ajtók
A sátor elsõ és hátulsó oldalán légzsilipek alakíthatóak ki.
Szabadalmaztatott kialakítású pneumatikus záróelemek lettek beépítve kifejezetten azzal a céllal, hogy védõöltözetet viselõ, mozgásukban korlátozott személyek is könnyen tudják alkalmazni.

A kialakításnak köszönhetõen az ajtóelemek a belsõ túlnyomás miatt gyakorlatilag önmûködõen becsukódnak, az ajtóperemek érintkezésével pedig légtömör zárást biztosítanak.

Erõs szél esetén külön egy beépített fém kilincs gondoskodik arról, hogy az ajtók zártsága biztosított maradjon.

A sátor fel van szerelve mobil WC-egységgel is, amit a sátor "toalet"-szekciójában kell elhelyezni. 20 literes tárolókapacitású, fertõtlenítõ és szagtalanító hatású vegyi anyaggal feltöltött, könnyen és higiénikusan kezelhetõ, üríthetõ. Kettõs módon használható: vészhelyzetben vegyi anyaggal feltöltve "mobil WC" üzemmódban, illetve ha elvezetõ rendszer kiépítésére is van lehetõség, akkor normál vízöblítéses módban.

Vízelvezetõ egység Mobil WC egység Vegyi tartály
Vízelvezetõ egység
Mobil WC egység
Vegyi tartály

Lábbeli-tisztító egység
Lábbeli-tisztító egység

5000 literes butil-tartály
Szennyezett hulladékvíz
vagy tiszta víz tárolására
is alkalmas 5000 literes
butil-tartály

A sátorhoz csatlakoztatható egy kétlépcsõs, komplex mentesítõ modul is.

Mielõtt a feltételezetten szennyezett tereprõl a személyek belépnek a mentesítõ modulba, egy speciális lábbeli-tisztítóval a védõcsizmákon összegyûlt durva szennyezés (elsõsorban szennyezett sár) eltávolítható.

Az elsõ lépcsõs mentesítõ egység azt feltételezi, hogy a személyek szennyezett védõruhában léptek be. A belépõ nyílás zipzárral zárható, a mentesítõ folyadék a zuhanykabinban egy polietilén alapra épített fémkeretbõl áramlik 7 db beépített sprinkleren keresztül.

A sprinkler-rendszer tisztavizes hálózatra illetve oldat bekeverõvel is ellátott vízmelegítõ egységre is csatlakoztatható. A szennyezett víz a modul alján összegyûlik, beépített búvárszivattyúval kiszivattyúzható és hulladékvíz-gyûjtõben összegyûjthetõ. A kabin alapterülete 1,2x1,2 m.

Ezt követõen a mentesített személy védõruhában továbbhalad a vetkõzõbe, ahol levetkõzik, és a második mentesítõ modulban immár ruha nélkül megfürdik (ezzel átlépett a "szennyezett" térfélrõl a "tiszta" térfélre).

A modul felépítése teljesen megegyezik az elsõével, a zuhany azonban két lépcsõben érkezik: elõször egy szappanoldatos mosás, majd tiszta víz formájában. Az alkalmazott kiegészítõk, méretek, stb ugyanazok, mint az elõzõ zuhanynál.

ABV levegõszûrõ berendezés

ABV levegõszûrõ berendezés

A légszûrõ berendezés úgy lett kifejlesztve, hogy nagy hatékonysággal eltávolítsa a szennyezett levegõben elõforduló gáz/gõz állapotú vegyi szennyezõket, a biológiai kórokozókat illetve a porszennyezõket, aeroszolokat (pl. radioaktív aeroszol-szennyezés).

Mûködése kétlépcsõs:
A beáramló levegõ elõször egy porszûrõn halad át a durva porszennyezés elsõdleges leválasztása érdekében, majd egy kompozit szûrõre jut, ami a fent említett finomszennyezõket hivatott kiszûrni.

ABV levegõszûrõ rajz
Az ABV levegõszûrõ berendezés sematikus rajza

A finomszûrõ hatékonysága részecske szûrõként 99.997%, gázok/gõzök esetén minimum 99.995% a tesztek alapján.
A megtisztított levegõ ezután flexibilis csõvezetéken továbbhalad, és szennyezett körülmények között ez táplálja tisztított levegõvel a légkondicionáló egységet is.

fel

COLPRO sátor - vegyi ABV védelem
Honvédelem, katasztrófavédelem - pneumatikus ABV kollektív védelmi sátor